JOKE PLOMP

Joke Plomp werd op 21-09-1952 in Hoogeveen geboren. Na vele omzwervingen door het land woont zij nu net buiten het middeleeuwse en schilderachtige Hanzestadje Hasselt op weg naar Zwolle, daar waar Zwarte Water en Vecht tezamen komen. Bij haar op een terp gelegen boerderij “De Hoogte van Streukel” heeft zij een atelier/galerie, waar zij werkt, workshops organiseert en haar werk tentoonstelt.

Al van jongs af aan heeft Joke veel getekend en geschilderd. Het liefst wilde zij er haar beroep van maken. Na het afronden van de middelbare school zou ze daarom graag naar de Kunstacademie zijn gegaan. Het kwam er niet van. Het werd psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Toch bleef de liefde voor het schilderen trekken. Er volgden jaren van schilderen, studeren op compositie en techniek, en geïnspireerd worden door met name oude Engelse meesters in de aquareltechniek.

In 1989 werd in het Museum de “Schotse Huizen” in Veere een eerste grote tentoonstelling van Joke’s werk gehouden. Daarna volgden diverse exposities o.a. in “Oranjezon” in Oostkapelle, in het Badhotel in Domburg, bij “Art Colour” in Hulst, Venduehuis te Zwolle. In 2000 nam Joke deel aan een groepstentoonstelling in het Museum Staphorst temidden van anderhalve eeuw nationaal bekende kunstenaars die Staphorst hebben geschilderd. Daarna volgden o.m. “Het Huis met de Belle” in het kunstenaarsdorp Echten in Drenthe, galerie “De Lichtval” in Vledder, de Sociaal Economische Raad (SER) in ’s Gravenhage, Galerie Freek Berends, Galerie Lente te Epse, The Wall’s in Amsterdam, Galerie 6 in Zwolle, De Eersts Nijkerkse Galerie, Galerie Kamps te Rolde, Museum Staphorst, Galerie Goutum etc.

Al heel wat jaren verzorgt Joke cursussen aquarelleren, vroeger ook in België en Frankrijk, de laatste jaren met name in Nederland, in Diever en bij het kunstcentrum Expoor in Ulrum [Groningen] en op aanvraag in eigen atelier.

Joke Plomp is lange tijd medewerker geweest van het kunstschildersvakblad en -tijdschrift “Palet”. voor dit tijdschrift schreef en schilderde ze, en heeft ze bijna 100 artikelen verzorgd onder de naam “Al Doende”. Zo werd haar kunstopvatting en wijze van werken in ruime kring bekend bij beroeps-en amateurschilders in Nederland, België en in Duitsland.

Joke werkt hoofdzakelijk met aquarel, pastel, oliepastel en acryl, met een voorliefde voor aquarel. Maar, waarom vindt Joke nu juist het schilderen met waterverf zo aantrekkelijk? Voornamelijk hierom, omdat, anders dan bijvoorbeeld bij olieverf of acryl, verf en water hun eigen weg gaan en er min of meer willekeurig “spannende” kleurnuances kunnen ontstaan. Het is een medium waarmee snel gewerkt kan worden; er is heel weinig materiaal nodig om te kunnen schilderen en daarom is het ook zo makkelijk mee te nemen.

Als het gaat om het maken van keuzen en het bepalen van onderwerpen heeft Joke Plomp een voorkeur voor het schilderen van portretten (een relatie met de psychologie?). Portretten van mensen, portretten van kinderen, groepsportretten, maar ook voor stads-en dorpsgezichten welke in zekere zin als portretten van cultuur gezien kunnen worden. Wellicht vanwege het gewoond hebben in Staphorst en haar belangstelling voor mensen en hun cultuur is Joke misschien wel de enige professionele schilderes van zo ongeveer de laatste levende klederdrachtcultuur die ons land nog heeft: Staphorst.

Omgaan met kleuren vindt Joke heel belangrijk en hiermee en door kleurkeuze creëert zij in haar werk een sfeer die zij in heel haar oeuvre wil laten doorklinken. Joke’s werk is dan ook altijd duidelijk herkenbaar.

Sinds augustus 2010 is ze lid geworden van de bekende Kunstenaarsvereniging St. Lucas in Amsterdam.

Sinds begin van 2016 is Joke Plomp aan het etsen. Meestal bewerkt ze de etsen met aquarel.

Joke Plomp
“De Hoogte van Streukel”
Verkavelingsweg 16
8061PK Hasselt
Tel. 0384770824
www.jokeplomp.nl
joke-plomp@hotmail.com

Atelier "JOKE PLOMP"
"De Hoogte van Streukel"
Verkavelingsweg 16
8061PK Hasselt
T 0384770824
joke-plomp@hotmail.com